11 juni 2020

Fietsexamens voor leerlingen uit het 6e leerjaar

Deze namiddag werd in stedelijke basisschool De Triangel het jaarlijkse fietsexamen voor leerlingen uit het zesde leerjaar op gang getrapt. Naast De Triangel nemen ook vier andere basisscholen deel aan het fietsexamen georganiseerd door de stad Brugge in samenwerking met de lokale politie. Het fietsexamen wordt gezien als het eindpunt van twee jaar verkeerseducatie in de klas, op de speelplaats en in het verkeer.  

Reeds van in het vierde leerjaar worden leerlingen aangeleerd hoe ze zich veilig in het verkeer kunnen begeven. Verkeerseducatie omvat lessen in de klas, lessen stuurvaardigheid op de speelplaats, maar dus ook oefenen in het verkeer. In vier Brugse deelgemeenten bestaan daarvoor bewegwijzerde verkeerseducatieve routes waar leerlingen met hun leerkracht of (groot)ouders veilig kunnen op oefenen.

Het Brugse fietsexamen

Het fietsexamen wordt jaarlijks georganiseerd in samenwerking met de lokale politie en de Brugse preventiedienst. Omwille van de uitzonderlijke Corona-situatie zagen veel scholen zich genoodzaakt om af te haken, maar toch zullen de zesdejaars van vijf Brugse basisscholen het fietsexamen afleggen. Stedelijke basisschool De Triangel beet vanmiddag de spits af met de 24 leerlingen van meester Yannick.

Concreet komt het er op neer dat de leerlingen een fietstocht maken langs de bewegwijzerde verkeerseducatieve route met een observator die op redelijke afstand volgt en achteraf feedback geeft aan de fietsers. Later deze maand doen vier andere basisscholen (De Touwladder, De Meersen, GO Paalbos en Wonderwijs) hetzelfde in Assebroek.

Safety first

Als schepen van onderwijs ben ik bijzonder verheugd dat de stedelijke basisschool De Triangel en enkele andere basisscholen verder ingezet hebben op het programma om schoolverlaters voor te bereiden op het fietsexamen van de stad Brugge. Het is bijzonder belangrijk dat jonge kinderen, die zich – hoe ouder ze worden – steeds vaker in het verkeer begeven, weten hoe ze dat veilig kunnen doen. Een dikke pluim voor iedereen die zo bijdraagt tot minder verkeersslachtoffers op Brugse wegen!

Please follow and like us:
Categorieën: Onderwijs Brugge

Gerelateerde artikelen

Onderwijs Brugge

SBLO De Ganzenveer verruimt aanbod met type 9-onderwijs

Vanaf 1 september 2020 wordt het aanbod van stedelijke basisschool voor buitengewoon onderwijs De Ganzenveer verruimd. Komend schooljaar mag de school leerlingen met een autismespectrumstoornis verwelkomen. Leerlingen van 2,5  jaar tot 13 jaar met autisme Lees verder…

Onderwijs Brugge

Gratis zomerklassen in Brugge (+video)

De Stad Brugge organiseert deze zomer samen met Hogeschool Howest en De Tol gratis zomerklassen voor 70 leerlingen van het lager onderwijs onder de naam ‘Leerkamp’. De zomerklassen hebben de bedoeling om opgelopen leerachterstand in Lees verder…

Onderwijs Brugge

Start renovatiewerkzaamheden Conservatorium (+video)

Op maandag 8 juni zijn de renovatiewerkzaamheden aan het Conservatorium gestart. Naast energiebesparende maatregelen gaat ook heel veel aandacht naar het optimaliseren van bruikbare ruimte en investeren in aanstormende Brugse artistieke talenten. Deze voormiddag ging Lees verder…