28 mei 2020

Helft van geboorteaangiftes in Brugse ziekenhuizen

Sinds april 2019 kunnen ouders van pasgeboren kindjes in het AZ Sint-Jan of het AZ Sint-Lucas meteen ook al geboorteaangifte doen in het ziekenhuis. De klantvriendelijke oplossing die het Huis van de Bruggeling aanbiedt slaat enorm aan. Schepen Soete: “De maatregel was na een korte aarzelende start meteen een succes. Intussen gebeurt reeds meer dan de helft van de geboorteaangiftes in de Brugse materniteiten.”

Tot en met maart 2019 moesten de ouders van een pasgeboren kindje zich binnen de 15 kalenderdagen (op afspraak) aanmelden in het Huis van de Bruggeling om de geboorte van hun kindje aan te geven en zo hun zoon of dochter in te schrijven in het bevolkingsregister. In de nieuwe, drukke en uitdagende periode die een geboorte met zich meebrengt, is dat uiteraard geen evidentie voor jonge gezinnen.

Daarom werkte het stadsbestuur een alternatief uit, één waarbij de ouders van kindjes die in het AZ Sint-Jan of in het AZ Sint-Lucas geboren worden, meteen ook ingeschreven kunnen worden tijdens hun verblijf op de afdeling materniteit. Schepen Soete: “Sinds april 2019 is er elke maandag en donderdag een ambtenaar van de burgerlijke stand aanwezig in de ziekenhuizen om geboorteaangiftes te registreren.”

Steeds meer aangiftes in de materniteiten

Een jaar na de invoering van de maatregel maakte de dienst burgerzaken een overzicht op. Daaruit blijkt dat er steeds minder aangiftes gedaan worden in het ‘Huis van de Bruggeling’ en dat de ouders steeds vaker hun pasgeboren kindje inschrijven tijdens hun verblijf op de materniteit.

(*) Er werd beslist om de materniteiten vanaf 15 maart te sluiten voor aangiftes tijdens de Coronacrisis. Kersverse ouders kunnen wel nog op afspraak in het Huis van de Bruggeling terecht voor de geboorteaangifte, maar voor wie dat niet mogelijk is, maakt de ambtenaar op dag 15 per kennisgeving een geboorteakte op. In april werd dat voor 135 pasgeboren kinderen gedaan. 

Helft van geboorteaangiftes in ziekenhuizen

In de eerste maand zagen we nog een aarzelende start, waarbij slechts 10,1% van de aangiftes op de materniteit gebeurde, maar in mei 2019 steeg dat percentage meteen naar 45,2%. In januari en februari 2020 ging het zelf om 55,9 en 64,1% van de geboorteaangiftes.

Wanneer we april 2019 (eerste maand) alsook maart en april 2020 (coronamaatregelen) buiten beschouwing laten, wordt intussen gemiddeld de helft (50,3%) van de geboorteaangiftes op de materniteit gedaan.

Please follow and like us:
Categorieën: Burgerzaken Brugge

Gerelateerde artikelen

Burgerzaken Brugge

UPDATE: trouwen in Brugge tijdens 2e Corona-golf

Deze namiddag communiceerde federaal premier Sophie Wilmès over nieuwe verstrengingsmaatregelen in de strijd tegen het Coronavirus. Voor huwelijken wordt het aantal personen dat aanwezig mag zijn opnieuw gereduceerd van 200 naar 100. Voor huwelijken in Lees verder…

Burgerzaken Brugge

Crematorium Brugge schenkt €12.000 aan MUG-Heli

Voor het derde jaar op rij schenkt het crematorium Brugge de opbrengst uit edelmetalen aan de Stichting MUG-Heli. De Stad Brugge die het crematorium samen met uitvaartspecialist DELA uitbaat ondersteunt op die manier, in lijn Lees verder…

Burgerzaken Brugge

Begrafenis of huwelijk na 18 mei met max. 30 personen

De ‘nationale veiligheidsraad’ communiceerde eerder deze namiddag dat er vanaf maandag 18 mei weer wat meer mensen aanwezig kunnen zijn bij een huwelijk of begrafenisplechtigheid.  Vanaf komende maandag zullen die kunnen plaatsvinden in aanwezigheid van Lees verder…