1 juli 2019

Stad Brugge restaureert vijf grafmonumenten

Brugge beschikt over een rijk funerair erfgoed, en schenkt dan ook heel wat aandacht aan het beheer en de herwaardering ervan. Deze namiddag werden vijf – door de stad gerestaureerde – prominente grafmonumenten op de centrale begraafplaats officieel voorgesteld aan de pers.

Sinds de jaren ‘70 voert de stad Brugge een actief beleid om grafmonumenten te behoeden voor verval. Om dat te realiseren werd een ‘Commissie van Graftekens’ opgericht. Die commissie staan in voor de opmaak en opvolging van restauratiedossiers van de belangrijke waardevolle grafmonumenten in stadseigendom.

De graftekencommissie komt een paar keer per jaar samen en bestaat uit een aantal medewerkers van de stad én een aantal geëngageerde vrijwilligers. De zorg voor opmerkelijke graven en monumenten op de vele Brugse begraafplaatsen blijft de belangrijkste zorg.

Dit jaar werden vijf zeer bijzondere grafmonumenten op de centrale begraafplaats in Assebroek gerestaureerd. Het gaat om vier neogotische en één neoclassicistische grafmonumenten:

  • Eduard Campe
  • Carolus Van Robaeys
  • Carolus en Joanes Van Westerveldt
  • Joseph-François Ducq
  • Eugenius Van Hollebeek

Alle restauraties werden deze namiddag officieel voorgesteld aan de verzamelde pers, in het bijzijn van de leden van de graftekencommissie. Uiteraard is het ook voor bezoekers mogelijk om de grafmonumenten te bezichtigen. Meer info vind je hier terug: website stad Brugge.

Een woordje van dank aan de leden van de graftekencommissie is dan ook op zijn plaats. Het is hun werk dat het mogelijk maakt om voorname graven in kaart te brengen, in eer te herstellen en in eer te houden.

Please follow and like us:
Categorieën: Burgerzaken Brugge

Gerelateerde artikelen

Burgerzaken Brugge

UPDATE: trouwen in Brugge tijdens 2e Corona-golf

Deze namiddag communiceerde federaal premier Sophie Wilmès over nieuwe verstrengingsmaatregelen in de strijd tegen het Coronavirus. Voor huwelijken wordt het aantal personen dat aanwezig mag zijn opnieuw gereduceerd van 200 naar 100. Voor huwelijken in Lees verder…

Burgerzaken Brugge

Crematorium Brugge schenkt €12.000 aan MUG-Heli

Voor het derde jaar op rij schenkt het crematorium Brugge de opbrengst uit edelmetalen aan de Stichting MUG-Heli. De Stad Brugge die het crematorium samen met uitvaartspecialist DELA uitbaat ondersteunt op die manier, in lijn Lees verder…

Burgerzaken Brugge

Helft van geboorteaangiftes in Brugse ziekenhuizen

Sinds april 2019 kunnen ouders van pasgeboren kindjes in het AZ Sint-Jan of het AZ Sint-Lucas meteen ook al geboorteaangifte doen in het ziekenhuis. De klantvriendelijke oplossing die het Huis van de Bruggeling aanbiedt slaat Lees verder…