27 mei 2019

Vanaf nu alles op Brugge!

De verkiezingen zitten er op en de kaarten liggen op tafel. Open Vld verliest lichtjes (-0,71% in West-Vlaanderen) en zelf haalde ik bij mijn laatste nationale stembusslag de 4e meest voorkeurstemmen onder de Open Vld-opvolgers op de lijst van het Vlaams Parlement. Met deze verkiezingen neem ik – zoals al eerder meegegeven – afscheid van de nationale politiek en focus ik me vanaf nu voor de volle 100% op Brugge. 

Analyseren waarom het Vlaams Belang (18,5%) en de PVDA (5,3%) er zo op vooruit gingen en waarom de klassieke partijen verliezen, laat ik aan de specialisten over. Eén ding is zeker: in een democratie heeft de kiezer altijd gelijk en moet elke partij of politicus voor zichzelf de balans opmaken.

De vraag ik die ik me daarbij stel: moeten we een ideologie of persoonlijke overtuigingen bijsturen omdat een kleine 20% van de bevolking de zaken anders ziet? Neen. Op het einde van de rit heeft meer dan 80% van de Vlamingen een totaal andere, minder extreme kijk op de wereld.

Hoe zat het in Brugge?

Op de grafiek hiernaast tonen we de cijfers uit de gemeente Brugge bij de verkiezingen voor het Vlaams Parlement. We zien dezelfde trends als in de rest van het land, met forse winst voor het Vlaams Belang, winst voor Groen en verlies voor alle andere partijen. Voor Open Vld is er in vergelijking met 2014 (13,60%) een daling van enkele procentpunten. We stellen ook vast dat de positieve reacties over het beleid van het nieuwe stadsbestuur (CD&V, sp.a en Open Vld) niet vertaald worden in de uitslag; maar daar gingen de verkiezingen uiteraard ook niet over.

Bedankt en graag tot binnenkort! 

Zoals ik de voorbije maanden ook al aangegeven had, leefde er bij mij geen persoonlijke ambitie meer om nog verdere stappen te zetten in de nationale politiek. Met deze verkiezingen zwaai ik dus af in het Vlaams Parlement. Vanaf nu zal ik mij volledig kunnen richten op Brugge en op mijn schepenmandaat voor de stad.

Ik wil dan ook iedereen van harte bedanken die me de voorbije jaren gesteund heeft, die voor mij gestemd heeft, die voor mij campagne gevoerd heeft en op wie ik kon rekenen voor advies of om mijn klankbord te zijn. Zonder elk van u was een termijn als volksvertegenwoordiger in het Vlaams Parlement nooit mogelijk geweest of was het bij een droom gebleven om mee te kunnen besturen in onze fantastische stad. Bedankt en graag tot binnenkort!

Please follow and like us:
Categorieën: Vlaams Parlement

Gerelateerde artikelen

Vlaams Parlement

Vlaamse Regering adviseert: “Leerplicht vanaf 5 jaar.”

Momenteel geldt in België een leerplicht voor jongeren van 6 tot 18 jaar. Er gaan steeds meer stemmen op om de leerplicht te verlagen om zo de participatie van kleuters te verbeteren. De federale overheid Lees verder…

Vlaams Parlement

Bruggeling produceert steeds minder afval

Uit de meest recente cijfers die ik bij minister van leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) opvroeg, blijkt dat de Bruggeling gemiddeld steeds minder huisvuil laat ophalen dan pakweg vijf jaar geleden. De daling geldt zowel voor Lees verder…

Vlaams Parlement

Steeds meer toeristen ontdekken luchthaven Oostende-Brugge

De internationale luchthaven van Oostende-Brugge wordt steeds populairder. Dat blijkt uit het antwoord van de minister van Toerisme op de schriftelijke vraag van Vlaams Volksvertegenwoordiger Ann Soete. In de voorbije tien jaar is het aantal Lees verder…