29 april 2019

Brugse delegatie op werkbezoek bij collega’s uit Nederland

Afgelopen woensdag en donderdag ging een delegatie van de stad Brugge op werkbezoek bij drie Nederlandse gemeenten (Utrecht, Haarlemmeer en Hollands Kroon). De drie gemeenten werden zorgvuldig gekozen, telkens omwille van een zeer unieke aanpak op het vlak van onthaal en dienstverlening. Het werkbezoek stond in het teken van inspiratie opdoen en reflecteren over de eigen werkwijze. Een geslaagde en leerrijke tweedaagse!

Utrecht
In Utrecht (+/- 350.000 inwoners) konden we het stadskantoor bezoeken. Dit is de grootste van twee dienstverleningslocaties van de gemeente Utrecht. Zo beschikt men nog over één kleine locatie ten gevolge van een gemeentefusie. Het stadskantoor is een gebouw dat dateert uit 2014 en is een indrukwekkend voorbeeld van een moderne huisvesting voor meer dan 2.500 ambtenaren.

Het stadskantoor beschikt over een aantal verdiepingen die vrij toegankelijk zijn voor het publiek en als open atrium werden ingericht. Qua dienstverlening zien we veel gelijkenissen met het Huis van de Bruggeling, alleen worden ze in Utrecht op grotere schaal toegepast: iedere dienstverlening vindt plaats op afspraak, er zijn hosts aanwezig, er is een extern klantencontactcentrum en een intern contactcentrum (voor onder meer ICT).

Conclusie:
Zeer vergelijkbare aanpak qua dienstverlening die weliswaar nog een stapje verder durft gaan.

Haarlemmermeer
Haarlemmermeer (+/- 146.000 inwoners) leunt qua inwonersaantal, bevolkingsdichtheid en geografische indeling (één grote kern en een aantal kleine kernen) het dichtste aan bij de stad Brugge.

Bij ons bezoek gingen we voornamelijk dieper in op de afwegingen tussen efficiëntie en aanwezigheid van een lokaal bestuur. Haarlemmermeer heeft er namelijk in het verleden voor gekozen om locaties te sluiten en te kiezen voor één centraal kantoor, één kantoor in het zuiden en één kantoor in het noorden. Omdat de luchthaven van Schiphol op haar grondgebied ligt, is ook daar een locatie ingericht die zich specialiseert in alles wat met reispassen te maken heeft.

Dat er slechts beperkte dienstverlening is, wordt gecompenseerd door thuisbezorging van bepaalde diensten. Zo was Haarlemmeer in 2013 de eerste gemeente in Nederland die een aangevraagd internationaal paspoort bij de aanvrager thuis liet leveren.

Conclusie:
Goeie alternatieven voor afbouwen van beschikbaarheid bezoek aan gemeentehuis.

Hollands Kroon
Het derde werkbezoek vond plaats in Hollands Kroon (+/- 47.000 inwoners), waar men sinds 2012 een radicale nieuwe organisatiestructuur hanteert. Er bestaan geen diensten op zich meer, enkel zelfsturende teams die specifieke doelen en opdrachten krijgen. Doordat de teams zelfsturend zijn, bestaan er binnen de organisatie nog slechts vier leidinggevende functies. Zij sturen de 350 ambtenaren aan.

De werkvloer heeft ook een serieuze makeover gekregen: tijdens een rondleiding zagen we werk-, vergader-, brainstorm- en ontspanningsruimtes met een trendy interieur en die naadloos in elkaar overliepen. Digitaal werken staat er voorop: zo zagen we dat het volledige kantoor over slechts één printer beschikte.

Qua dienstverlening had men een even radicale keuze gemaakt: het klassieke ‘gemeentehuis’ is afgeschaft. Gewoon even langskomen aan de balie is er niet meer mogelijk. Alles gebeurt op afspraak, bij de inwoner thuis!

Onze delegatie ging in dialoog met medewerkers van Haarlemmermeer over die keuzes, over de voor- en nadelen van deze ingrepen en om te polsen naar praktische beslommeringen.

Conclusie:
Zeer ondenkbaar en onrealistisch voor een grote stad als Brugge.

Please follow and like us:
Categorieën: Burgerzaken Brugge

Gerelateerde artikelen

Burgerzaken Brugge

462 Brugse huwelijken in 2019

Het voorbije jaar werden in Brugge 462 huwelijken voltrokken. Dat is net iets minder dan in 2018 (481 huwelijken), maar wel meer dan in 2017 (459 huwelijken). De populairste maand om te huwen in Brugge Lees verder…

Burgerzaken Brugge

Brugse bevolking stijgt met 0,37%

Het voorbije jaar is de Brugse bevolking aangegroeid met 434 inwoners, goed voor een toename van 0,37%. In de verschillende deelgemeenten zijn kleine toenames of afnames te noteren in vergelijking met 1 januari 2019, maar Lees verder…

Burgerzaken Brugge

Opnieuw overlijdensberichten, huwelijken en geboortes in de pers

Sinds kort is het weer eenvoudiger voor de schrijvende pers om berichten over overlijdens, huwelijken en geboortes te melden in hun berichtgeving. De voorbije maanden waren er door de implementatie van het nieuwe DABS-programma in Lees verder…