23 april 2019

Registratie geboorte voortaan in Brugse ziekenhuizen

Voortaan zullen de ouders van een kindje dat in één van de Brugse ziekenhuizen geboren wordt, hun zoon of dochter meteen kunnen inschrijven in het bevolkingsregister vanuit het ziekenhuis zelf. Tot voor kort moesten de ouders (en het kindje) zich op een latere datum aanmelden in het Huis van de Bruggeling, maar die tijd is nu voorbij. “Dit is een grote stap vooruit qua klantvriendelijkheid voor de Brugse jonge gezinnen,” aldus schepen van burgerlijke stand Ann Soete.

Tot op heden moesten de ouders van een pasgeboren kindje zich binnen de 15 kalenderdagen (op afspraak!) aanmelden in het Huis van de Bruggeling om de geboorte van hun kindje aan te geven en zo hun zoon of dochter in te schrijven in het bevolkingsregister. In de nieuwe, drukke en uitdagende periode die een geboorte met zich meebrengt, is dat geen evidentie voor jonge gezinnen.

Het Brugse stadsbestuur zocht en vond een oplossing: vanaf heden zullen kindjes die in het AZ Sint-Jan of in het AZ Sint-Lucas geboren worden, meteen ook ingeschreven kunnen worden tijdens hun verblijf op de afdeling materniteit. Elke maandag en donderdag zal een ambtenaar van de burgerlijke stand een halve dag aanwezig zijn om alle geboortes in het AZ Sint-Jan digitaal te registreren. Hetzelfde geldt op diezelfde dagen voor het AZ Sint-Lucas.

Stap vooruit qua klantvriendelijkheid

Na een testperiode van twee weken in de paasvakantie, werd de nieuwe werkwijze door schepen van burgerlijke stand Ann Soete, schepen van ziekenhuizen Pablo Annys en hoofdvroedvrouw Katrien Loose vandaag officieel voorgesteld aan de pers. “Het systeem werkt fantastisch,” aldus Ann Soete. “Bovendien bespaart het de jonge gezinnen – die sowieso al met veel nieuwigheden geconfronteerd worden en in een vermoeiende periode zitten – een trip naar het Huis van de Bruggeling. Qua klantvriendelijkheid kan dat tellen!”

Uitzonderingen blijven mogelijk

Er zijn uiteraard ook uitzonderingen. In sommige gevallen zullen de jonge ouders alsnog naar het Huis van de Bruggeling moeten gaan voor een inschrijving. Dat is onder meer het geval wanneer er geen Belgische ouders zijn of wanneer er bijvoorbeeld geen erkenning van de vader is.

Meer info: geboorten@brugge.be of 050 47 53 40.

Please follow and like us:
Categorieën: Burgerzaken Brugge

Gerelateerde artikelen

Burgerzaken Brugge

Maandelijkse zitdag levenseinde in Huis van de Bruggeling

Deze voormiddag konden burgers voor de eerste keer terecht in het Huis van de Bruggeling voor een gesprek met een medewerker van LEIF over hoe ze hun levenseinde zien en welke medische zorg ze in Lees verder…

Burgerzaken Brugge

Brugse delegatie op werkbezoek bij collega’s uit Nederland

Afgelopen woensdag en donderdag ging een delegatie van de stad Brugge op werkbezoek bij drie Nederlandse gemeenten (Utrecht, Haarlemmeer en Hollands Kroon). De drie gemeenten werden zorgvuldig gekozen, telkens omwille van een zeer unieke aanpak Lees verder…

Burgerzaken Brugge

Burgerlijke Stand ondervindt hinder van nieuw DABS-systeem

De krant ‘De Morgen’ bericht vandaag: “Digitale huwelijksakte nodig? Nog even geduld, alstublieft.” Het artikel gaat over de problemen die ambtenaren van de burgerlijke stand ondervinden met het nieuwe DABS-systeem dat in België ingevoerd werd. Lees verder…