9 april 2019

Burgerlijke Stand ondervindt hinder van nieuw DABS-systeem

De krant ‘De Morgen’ bericht vandaag: “Digitale huwelijksakte nodig? Nog even geduld, alstublieft.” Het artikel gaat over de problemen die ambtenaren van de burgerlijke stand ondervinden met het nieuwe DABS-systeem dat in België ingevoerd werd. Ook in Brugge stellen we vast dat het systeem niet werkt zoals het hoort en zoals het aan ons werd voorgesteld. Zeer ongemakkelijk! 

Het DABS-systeem, ofwel ‘Databank voor Akten van Burgerlijke Stand’, werd op 31 maart ingevoerd om het werk van de ambtenaren te vergemakkelijken. Geen papieren akten meer, alles rechtstreeks in een centrale databank. Althans dat is de bedoeling. In de realiteit laat het systeem het nog al te vaak afweten en leidt het zelf tot dubbel werk voor onze ambtenaren. Want, wanneer het systeem niet bereikbaar is, moeten onze ambtenaren alles op papier ingeven en het later alsnog in de databank invoeren.

Geen hinder voor de burger

Ook in het Huis van de Bruggeling worden we met dezelfde problemen geconfronteerd. Op dagelijkse basis moeten onze ambtenaren problemen melden aan de ontwerpers van het DABS-systeem. Voor de burger verandert er gelukkig niets; hij of zij zal nooit twee keer moeten terugkomen om bijvoorbeeld een geboorteaangifte te doen. Wanneer het op dat eigenste moment niet lukt om het DABS-systeem te raadplegen, wordt het nog zoals vanouds op papier gedaan.

Dubbel werk voor de ambtenaar

Het dubbel werk is er dan dus wel voor de ambtenaar die het daarna – op een tijdstip dat DABS wel raadpleegbaar is – alsnog moet ingeven. Als schepen van de burgerlijke stand hoop ik van harte dat deze problemen snel verholpen zijn opdat onze diensten terug op volle kracht kunnen verder werken. Op het niveau van de ontwerpers van het programma wordt alleszins beloofd om er alles aan te doen om de kinderziektes van DABS zo snel mogelijk te verhelpen.

Meer info

Het artikel in De Morgen (9 april 2019, p.11) kan ook online geraadpleegd worden: klik hier

Please follow and like us:
Categorieën: Burgerzaken Brugge

Gerelateerde artikelen

Burgerzaken Brugge

Oproepingsbrief kwijt? Duplicaat ophalen mogelijk, ook op zondag!

Komende zondag (26 mei) trekken we met z’n allen naar de stembus om nieuwe Vlaamse, Federale en Europese volksvertegenwoordigers te kiezen. Om te kunnen gaan stemmen heeft iedere burger met stemrecht een oproepingsbrief ontvangen via Lees verder…

Burgerzaken Brugge

Maandelijkse zitdag levenseinde in Huis van de Bruggeling

Deze voormiddag konden burgers voor de eerste keer terecht in het Huis van de Bruggeling voor een gesprek met een medewerker van LEIF over hoe ze hun levenseinde zien en welke medische zorg ze in Lees verder…

Burgerzaken Brugge

Brugse delegatie op werkbezoek bij collega’s uit Nederland

Afgelopen woensdag en donderdag ging een delegatie van de stad Brugge op werkbezoek bij drie Nederlandse gemeenten (Utrecht, Haarlemmeer en Hollands Kroon). De drie gemeenten werden zorgvuldig gekozen, telkens omwille van een zeer unieke aanpak Lees verder…