9 april 2019

Burgerlijke Stand ondervindt hinder van nieuw DABS-systeem

De krant ‘De Morgen’ bericht vandaag: “Digitale huwelijksakte nodig? Nog even geduld, alstublieft.” Het artikel gaat over de problemen die ambtenaren van de burgerlijke stand ondervinden met het nieuwe DABS-systeem dat in België ingevoerd werd. Ook in Brugge stellen we vast dat het systeem niet werkt zoals het hoort en zoals het aan ons werd voorgesteld. Zeer ongemakkelijk! 

Het DABS-systeem, ofwel ‘Databank voor Akten van Burgerlijke Stand’, werd op 31 maart ingevoerd om het werk van de ambtenaren te vergemakkelijken. Geen papieren akten meer, alles rechtstreeks in een centrale databank. Althans dat is de bedoeling. In de realiteit laat het systeem het nog al te vaak afweten en leidt het zelf tot dubbel werk voor onze ambtenaren. Want, wanneer het systeem niet bereikbaar is, moeten onze ambtenaren alles op papier ingeven en het later alsnog in de databank invoeren.

Geen hinder voor de burger

Ook in het Huis van de Bruggeling worden we met dezelfde problemen geconfronteerd. Op dagelijkse basis moeten onze ambtenaren problemen melden aan de ontwerpers van het DABS-systeem. Voor de burger verandert er gelukkig niets; hij of zij zal nooit twee keer moeten terugkomen om bijvoorbeeld een geboorteaangifte te doen. Wanneer het op dat eigenste moment niet lukt om het DABS-systeem te raadplegen, wordt het nog zoals vanouds op papier gedaan.

Dubbel werk voor de ambtenaar

Het dubbel werk is er dan dus wel voor de ambtenaar die het daarna – op een tijdstip dat DABS wel raadpleegbaar is – alsnog moet ingeven. Als schepen van de burgerlijke stand hoop ik van harte dat deze problemen snel verholpen zijn opdat onze diensten terug op volle kracht kunnen verder werken. Op het niveau van de ontwerpers van het programma wordt alleszins beloofd om er alles aan te doen om de kinderziektes van DABS zo snel mogelijk te verhelpen.

Meer info

Het artikel in De Morgen (9 april 2019, p.11) kan ook online geraadpleegd worden: klik hier

Please follow and like us:
Categorieën: Burgerzaken Brugge

Gerelateerde artikelen

Burgerzaken Brugge

462 Brugse huwelijken in 2019

Het voorbije jaar werden in Brugge 462 huwelijken voltrokken. Dat is net iets minder dan in 2018 (481 huwelijken), maar wel meer dan in 2017 (459 huwelijken). De populairste maand om te huwen in Brugge Lees verder…

Burgerzaken Brugge

Brugse bevolking stijgt met 0,37%

Het voorbije jaar is de Brugse bevolking aangegroeid met 434 inwoners, goed voor een toename van 0,37%. In de verschillende deelgemeenten zijn kleine toenames of afnames te noteren in vergelijking met 1 januari 2019, maar Lees verder…

Burgerzaken Brugge

Opnieuw overlijdensberichten, huwelijken en geboortes in de pers

Sinds kort is het weer eenvoudiger voor de schrijvende pers om berichten over overlijdens, huwelijken en geboortes te melden in hun berichtgeving. De voorbije maanden waren er door de implementatie van het nieuwe DABS-programma in Lees verder…