15 februari 2019

Stad Brugge ondertekent Vienna Declaration

Deze middag ondertekenden schepen Esquenet en ikzelf namens de stad Brugge de ‘Vienna Declaration’. Deze verklaring werd ondertekend door tal van internationale UNESCO-steden en dit met de bedoeling om samen in te staan voor het behoud en de verdere ontwikkeling van die steden. Met de ondertekening van het verdrag werd meteen ook een bijzonder geslaagde driedaagse conferentie in het fantastische Wenen afgesloten. 

De afgelopen drie dagen verzamelden vertegenwoordigers van wereldwijde UNESCO-steden zich op een conferentie in Wenen om er ideeën uit te wisselen over hoe om te gaan met de verschillende uitdagingen die gekoppeld zijn aan de titel van een UNESCO-stad. Eén van die uitdagingen, waar onder meer Rome, Venetië, Dubrovnik, Wenen en Brugge mee te maken krijgt, is massatoerisme.

Wenen als voorbeeld

Vertegenwoordigers van de stad Wenen – de stad die overigens de titel van meest leefbare stad ter wereld draagt (!) – namen ons mee op een rondleiding doorheen het historische stadscentrum en organiseerden tal van gemodereerde workshops om verschillende uitdagingen van UNESCO-steden te bespreken.

Het mocht ook geen verrassing zijn dat de organisatie heel wat culturele hoogstandjes in petto had voor haar gasten. Zo werden we onder meer geïnviteerd voor een geleid bezoek aan het Arnold Schönberg Center, een archief en onderzoekscentrum dat zich bezighoudt met het levenswerk van de gelijknamige componist.

De stad leefbaar houden

We onthouden hiervan dat de titel UNESCO-stad niet alleen een zegen is, maar ook met een uitdaging komt. Van heinde en ver komen ze om jouw stad, haar idyllische hoekjes en geheimen te ontdekken. Opdat het allemaal leefbaar moet blijven voor de inwoners, moet actief nagedacht worden over de impact van het massatoerisme en vooral hoe het geleid kan worden. In Wenen, dat tot bijna 7 miljoen toeristen per jaar ontvangt, hebben ze het alvast een goeie plaats kunnen geven.

Het verdrag dat ondertekend werd, kan hier geraadpleegd worden: Vienna Declaration_Final Version.

Please follow and like us:
Categorieën: Gemeenteraad Brugge

Gerelateerde artikelen

Gemeenteraad Brugge

Stad geeft nieuwe invulling aan Brugse winter

Deze namiddag heeft het stadsbestuur toelichting gegeven bij haar nieuwe plannen omtrent de ‘Wintermarkt’ van dit najaar en bij het referentiekader ‘Winterkompas’ dat ze lanceert. We kiezen voor kwaliteit boven kwantiteit en geven daarbij geen Lees verder…

Gemeenteraad Brugge

Site Garenmarkt uitgebouwd tot volwaardige museum- en kunstsite

Het stadsbestuur nam afgelopen vrijdag de beslissing om over te gaan tot een ruil van gronden met het Sint-Andreasinstituut Brugge. Door die ruil worden een aantal doelstellingen van beide gerealiseerd en worden meteen 18 beleidspunten Lees verder…

Gemeenteraad Brugge

Gevleugeld zebrapad krijgt gemengde reacties

Sinds augustus 2018 is er in de Gistelsesteenweg, ter hoogte van Basisschool Zandstraat, een proefopstelling met een ‘gevleugeld zebrapad’. Zo’n zebrapad is drie keer zo breed als een regulier zebrapad en is vooral bedoeld om dodehoekongevallen Lees verder…