13 februari 2019

Vlaamse Regering adviseert: “Leerplicht vanaf 5 jaar.”

Momenteel geldt in België een leerplicht voor jongeren van 6 tot 18 jaar. Er gaan steeds meer stemmen op om de leerplicht te verlagen om zo de participatie van kleuters te verbeteren. De federale overheid vroeg hierover een advies aan de deelstaten. De Vlaamse Regering leverde gisteren alvast een gunstig advies af om vanaf het schooljaar 2020/2021 de leefplicht te verlagen naar 5 jaar. Ook ikzelf, als schepen van onderwijs, ben de mening toegedaan dat kinderen best zo vroeg mogelijk naar school gaan en elke maatregel die dat helpt realiseren, is een goede maatregel. 

In ons land geldt een leerplicht vanaf zes jaar. Dat betekent dat elk kind verplicht is om onderwijs te volgen vanaf die leeftijd; indien niet op school, dan wel in thuisonderwijs. Omdat er steeds meer stemmen opgaan om de leerplicht te vervroegen, vroeg de federale overheid – bevoegd voor die beslissing – een advies aan de deelstaten. De Vlaamse Regering communiceerde gisteren dat ze voorstander is om vanaf het schooljaar 2020/2021 de leerplicht te verlagen naar 5 jaar.

Het is de ambitie van de Vlaamse Regering om de kleuterparticipatie op te drijven, zeker in grotere steden en gemeenten, waar veel kinderen van nieuwkomers wonen. Die kwetsbare groep kinderen kan elke ondersteuning en stimulans gebruiken. Vlaams minister-president Geert Bourgeois: “Hoe vroeger we taalachterstand wegwerken, hoe sterker we leerachterstand in het lager onderwijs voorkomen.”

Inzetten op kleuterparticipatie, ook in Brugge

Als schepen van onderwijs juich ik dat advies absoluut toe. Ook mijn partij, Open Vld PLUS, is voorstander om de leerplicht te verlagen en er zo voor te zorgen dat kinderen vroeger instappen in het onderwijs. Door de leerplicht te verlagen van 6 naar 5 jaar wordt alweer een stap in de goede richting gezet om kinderen zo goed mogelijk voor te bereiden op het eerste leerjaar. Het is alleszins iets waar we ook met het Brugse stadsbestuur op zullen inzetten tijdens de komende legislatuur.

Please follow and like us:
Categorieën: Vlaams Parlement

Gerelateerde artikelen

Vlaams Parlement

Vanaf nu alles op Brugge!

De verkiezingen zitten er op en de kaarten liggen op tafel. Open Vld verliest lichtjes (-0,71% in West-Vlaanderen) en zelf haalde ik bij mijn laatste nationale stembusslag de 4e meest voorkeurstemmen onder de Open Vld-opvolgers Lees verder…

Vlaams Parlement

Bruggeling produceert steeds minder afval

Uit de meest recente cijfers die ik bij minister van leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) opvroeg, blijkt dat de Bruggeling gemiddeld steeds minder huisvuil laat ophalen dan pakweg vijf jaar geleden. De daling geldt zowel voor Lees verder…

Vlaams Parlement

Steeds meer toeristen ontdekken luchthaven Oostende-Brugge

De internationale luchthaven van Oostende-Brugge wordt steeds populairder. Dat blijkt uit het antwoord van de minister van Toerisme op de schriftelijke vraag van Vlaams Volksvertegenwoordiger Ann Soete. In de voorbije tien jaar is het aantal Lees verder…