12 februari 2019

De Boomhut is eerste Brugse basisschool met digitale aanmelding

De inschrijvingen voor basisschool De Boomhut (Sint-Andries) zullen vanaf heden niet meer via het vertrouwde tafereel van kamperen voor de schoolpoort gebeuren. De directie van de freinetschool maakt er komaf mee en werkt vanaf heden enkel nog met digitale aanmeldingen. In Het Laatste Nieuws verscheen vandaag onderstaand artikel waarin ook mijn mening als schepen van onderwijs gevraagd werd. 

BRUGGE – Ouders die kamperen om hun kind in te schrijven: bij freinetschool De Boomhut in Sint-Andries behoort dat tafereel tot het verleden. Het is de eerste Brugse basisschool die start met digitale aanmeldingen. “Gelukkig maar”, zegt schepen van Onderwijs Ann Soete (Open Vld Plus). “Kamperen is niet meer van deze tijd.”

Bij De Boomhut in Sint-Andries overtreft de belangstelling traditioneel het aantal beschikbare plaatsen. De voorbije twee schooljaren leidde dat de dagen voor de opening van de inschrijvingen tot kamperen aan de schoolpoort. “We boden steeds onderdak en wat comfort (zie foto: kamperende ouders spelen gezelschapspelletjes)”, zegt directeur Karel Delheye, “maar vanaf dit jaar hebben we een betere oplossing, want we zijn de eerste Brugse basisschool die werkt met digitale aanmeldingen.” Vorig jaar nog moesten ouders dagen op voorhand kamperen. Ze konden terecht in een apart lokaal in de basisschool, waar ze gezelschapsspelen konden gebruiken of samen een kop koffie drinken. Een van de ouders bleef zelfs met een mobilhome op de terreinen van de school kamperen. “Je kan dat gezellig noemen, maar we wilden toch een ander systeem”, zegt Delheye.

Loting
Van 1 tot en met 29 maart kunnen ouders zich via internet aanmelden om hun kinderen in te schrijven. Er zijn dit jaar veertien beschikbare plaatsen. Het digitaal inschrijvingssysteem is eerlijker en democratischer: het is hoofdzakelijk gebaseerd op loting waardoor iedereen een kans maakt. Nadat de ouders zich in de loop van maart hebben aangemeld, wordt alles in kaart gebracht en worden de plaatsen verloot. Het is dus niet de datum en uur van aanmelden die van tel zijn om een plaatsje te bekomen. De hele maand maart is aanmeldingsmaand. Ouders die in een bepaalde straal rond de school wonen, krijgen wel voorrang.

Vanaf dinsdag 12 februari kan het inschrijvingsformulier al bekeken worden op de website www.deboomhut-freinetschool.be. Vanaf 1 maart kan het dan effectief ook ingevuld en doorgestuurd worden.

Broers en zussen
Of het systeem navolging krijgt in andere Brugse scholen, valt nog af te wachten. Kamperen is immers geen gewoonte in Brugge. “En maar goed ook, want het is niet meer van deze tijd”, vindt schepen van Onderwijs Ann Soete (Open Vld Plus). “In het stedelijk onderwijs stelt zich geen probleem, waardoor we als stad eigenlijk geen actie moeten ondernemen. Wel houden we ook de andere onderwijsinstellingen in de gaten. Het is goed dat er toch enkele voorrangsregels zijn. Zo vind ik het opportuun om broertjes en zusjes van al ingeschreven kinderen voorrang te geven, net als kinderen die dicht in de buurt wonen.”

– Foto: Benny Proot / Tekst: Bart Huysentruyt –

Please follow and like us:
Categorieën: Pers & Media

Gerelateerde artikelen

Pers & Media

Plaatsing tijdelijke Kruispoortbrug I

Goed nieuws in het vooruitzicht! Volgens de huidige planning zou de tijdelijke Kruispoortbrug I in gebruik kunnen worden genomen tegen 22 december 2017. Dit blijkt uit een parlementaire vraag hierover van Vlaams volksvertegenwoordiger Ann Soete Lees verder…

Pers & Media

Een nieuwe motor voor Brugge

Mercedes Van Volcem (Open Vld) en Ann Soete (onafhankelijk) slaan handen in elkaar   Persbericht: Mercedes Van Volcem (Open Vld) en Ann Soete (onafhankelijk) slaan de handen in elkaar. Beide vrouwelijke politici, uit de hoofdstad Lees verder…

Pers & Media

1 september 2017 persbericht: Ann Soete gaat verder als onafhankelijke

Geachte, Ik heb besloten met onmiddellijke ingang mijn lidmaatschap van N-VA op te zeggen. Ik verlaat dus de N-VA fractie en zal verder als onafhankelijke zetelen, zowel als gemeenteraadslid in Brugge als in het Vlaams Lees verder…