11 oktober 2018

Steeds meer leegstand in shoppende hart van Brugge

In steeds meer centrumsteden smijten kleine handelaren de handdoek in de ring, zo ook in Brugge. De stad telt op dit moment in totaal 179 leegstaande handelspanden, waarvan 27 (!) in het shoppende hart van Brugge. Eind dit jaar houden ook de eigenaars van vier traditievolle Brugse handelszaken het voor bekeken. Hoe groot moet de alarmbel zijn waar aan getrokken wordt?

Het huidige stadsbestuur blijft herhalen dat het leegstandcijfer van handelspanden in Brugge bij de laagste van het land is. Die cijfers kloppen, maar wat het stadsbestuur er niet bij zegt, is dat het leegstandcijfer in de voorbije jaar nooit zo hoog was en dat het ook elk jaar blijft verder stijgen (2011: 3,6% – 2018: 5,7%). Dat het ander kans, bewijzen steden zoals Mechelen, Genk en Oostende, waar de leegstand weer systematisch daalt. Zo blijkt uit cijfers van de Vlaamse Overheid die ik opvroeg.

Shoppend hart heeft nood aan pacemaker!

Wie in Brugge rondwandelt kan niet naast de leegstaande handelspanden kijken. Bij het nieuws dat ook primeurszaak ‘Huis Versyp’ (Smedenstraat) – die aan heel wat toprestaurants in Brugge levert –, toplederenzaak Danneels en  topkledingzaken ‘Noteboom’ (Smedenstraat & Steenstraat) en Meire (Geldmuntstraat) er eind dit jaar mee stoppen, besloot ik om de leegstaande panden in het shoppende hart van Brugge één voor één te gaan tellen.

  • Geldmuntstraat/Noordzandstraat:        14 leegstaande handelspanden
  • Steenstraat/Zuidzandstraat:                    7 leegstaande handelspanden
  • Zilverpand:                                                   6 leegstaande handelspanden (= de helft!)

Die cijfers liegen er niet om. Het is vooral verontrustend dat het daarbij gaat om leegstand in de straten waarvoor toeristen van heinde en ver afzakken en waaraan Brugge haar naam als pittoreske winkelstad te danken heeft.

Tijd voor een ‘hands-on’-mentaliteit

Het stadsbestuur heeft zes jaar lang staan toekijken zonder in te grijpen. Handelaars die de handdoek gooiden, werden niet gehoord en handelaars die aan de alarmbel trokken over mobiliteit, openbare werken of ongecoördineerd evenementenbeleid werden genegeerd!

Het volgende stadsbestuur moet dringend werk maken van een centrummanager die meedenkt met de handelaren en die hun spreekbuis is in het schepencollege. Het is één van de kernpunten in het economisch programma van Open Vld PLUS, waar heel wat lokale middenstanders hun schouders onder gezet hebben en mee de pen vasthielden.

Brugge heeft een ruimdenkend en progressief stadsbestuur nodig, dat niet te beroerd is om te leren van andere centrum- of grootsteden. Voor elke uitdaging is er een oplossing. Voor Open Vld PLUS is het glas niet half vol of half leeg… een glas kan altijd opnieuw gevuld worden!

Meer informatie is te vinden in het programma ‘Ondernemen’ op de website van Open Vld PLUS: www.nieuwemotorvoorbrugge.be.

Please follow and like us:
Categorieën: Gemeenteraad Brugge

Gerelateerde artikelen

Gemeenteraad Brugge

Infomarkt Visartsluis op 6 februari

Eind december stelde de Vlaamse Regering het ontwerp van voorkeursbesluit vast voor het complex project ‘Verbetering nautische toegankelijkheid tot de (achter)haven van Zeebrugge’. Daarin wordt de Visartsluis met Nx in tunnel naar voor geschoven als Lees verder…

Gemeenteraad Brugge

Nieuwe schepencollege officieel voorgesteld

Het nieuwe Brugse college van burgemeester en schepenen, dat op 1 januari 2019 overneemt van het huidige stadsbestuur, werd deze ochtend officieel voorgesteld aan de pers. Toekomstig burgemeester Dirk De fauw stelde de schepenen uit Lees verder…

Gemeenteraad Brugge

Geen extra toeristenwinkels meer in Brugge!

Vandaag in Het Laatste Nieuws: “Stortvloed aan souvenirwinkels: een goede zaak?”. Het topic werd al meer dan een half jaar geleden door Open Vld PLUS op de politieke agenda van de stad Brugge geplaatst (lees hier). Lees verder…