19 september 2018

Geen extra toeristenwinkels meer in Brugge!

Vandaag in Het Laatste Nieuws: “Stortvloed aan souvenirwinkels: een goede zaak?”. Het topic werd al meer dan een half jaar geleden door Open Vld PLUS op de politieke agenda van de stad Brugge geplaatst (lees hier). Onze conclusie toen: “Het verbod op nieuwe toeristische winkeltjes dat ingevoerd werd in Amsterdam, is iets wat ook in Brugge niet zou misstaan.”  Hoe dan ook, het volgende stadsbestuur zal alvast haar handen vol hebben met het zwakke economische middenstandsbeleid van zes jaar SP.a/CD&V recht te trekken. 

De redactie van Het Laatste Nieuws maakte dezelfde vaststelling als Open Vld PLUS: de laatste zes jaar is het aantal shops dat souvenirs, chocolade en bier verkoopt enorm toegenomen. Aan de Brugse lijsttrekkers voor de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober werd gevraagd hoe zij daar tegenaan kijken. Sommige zien niet in wat het probleem is, anderen zoals ook onze lijsttrekker Mercedes Van Volcem beseffen heel goed dat het verschijnen van souvenirshops ten koste van kwalitatieve winkels een bepaald segment toeristen – dat hier niet is voor chocolade en bier, maar voor het pittoreske Brugge – kan wegjagen.

Na de hotelstop een toeristenwinkelstop?

Brugge heeft al sinds 1996 een hotelstop; in Amsterdam geldt er sinds oktober 2017 een toeristenwinkelstop. Open Vld PLUS wil hetzelfde voor Brugge invoeren omdat sommige straten in onze binnenstad ontsierd worden door het eentonig en weinig kwalitatief aanbod van toeristische winkels. Die uitdaging van een “verschraling van het winkelaanbod” komt dan nog eens bovenop de toenemende leegstand van handelspanden in de Brugse binnenstad.

De kern van het probleem: leegstand

Burgemeester Landuyt heeft dan wel gelijk dat de leegstand in groot-Brugge (incl. alle deelgemeenten) bij de laagste van het land is; wat hij er echter niet durft bij zeggen is dat ze nooit zo hoog was in de voorbije tien jaar. Dat blijkt uit cijfers die ik afgelopen zomer bij de Vlaamse Regering opvroeg. Wat evenwel het grote probleem is: de leegstand is het hoogst in de beroemde winkelstraten van centrum Brugge (Noordzandstraat, Geldmundstraat, Steenstraat, Zuidstandstraat, Zilverpand). Dat zijn de straten waarvoor toeristen van heinde en ver afzakken en waaraan Brugge haar naam als pittoreske winkelstad te danken heeft.

Het is dus absoluut noodzakelijk dat er een ander, degelijk en gedragen beleid komt die de Brugse middenstand ondersteunt, aanmoedigt en de hand reikt. Wat SP.a/CD&V er onder burgemeester Landuyt er de voorbije zes jaar van gemaakt heeft, getuigde van weinig know-how en visie.

Je kan het artikel uit Het Laatste Nieuws nalezen door hier te klikken.

Please follow and like us:
Categorieën: Gemeenteraad Brugge

Gerelateerde artikelen

Gemeenteraad Brugge

Stad geeft nieuwe invulling aan Brugse winter

Deze namiddag heeft het stadsbestuur toelichting gegeven bij haar nieuwe plannen omtrent de ‘Wintermarkt’ van dit najaar en bij het referentiekader ‘Winterkompas’ dat ze lanceert. We kiezen voor kwaliteit boven kwantiteit en geven daarbij geen Lees verder…

Gemeenteraad Brugge

Site Garenmarkt uitgebouwd tot volwaardige museum- en kunstsite

Het stadsbestuur nam afgelopen vrijdag de beslissing om over te gaan tot een ruil van gronden met het Sint-Andreasinstituut Brugge. Door die ruil worden een aantal doelstellingen van beide gerealiseerd en worden meteen 18 beleidspunten Lees verder…

Gemeenteraad Brugge

Gevleugeld zebrapad krijgt gemengde reacties

Sinds augustus 2018 is er in de Gistelsesteenweg, ter hoogte van Basisschool Zandstraat, een proefopstelling met een ‘gevleugeld zebrapad’. Zo’n zebrapad is drie keer zo breed als een regulier zebrapad en is vooral bedoeld om dodehoekongevallen Lees verder…