30 juli 2018

Steeds meer vrouwen trekken voetbalschoenen aan

Uit cijfers die ik opvroeg bij de minister van sport, blijkt dat het aantal meisjes dat in de jeugdcategorieën competitievoetbal speelt de voorbije vier jaar bijzonder sterk gestegen is. Sinds 2015 is het aantal meisjes onder de 14 jaar (U14) dat voetbalt, gestegen met meer dan 37%. In de leeftijdscategorie U16 werd een stijging van 27% genoteerd. Vrouwen blijven ook steeds langer voetballen want ook in de oudere leeftijdscategorieën zijn opmerkelijke stijgingen vast te stellen. Een belangrijke evolutie, maar de weg naar de Europese top blijkt nog lang.

Steeds meer steekt het vrouwenvoetbal, mede dankzij de fantastische resultaten van de nationale ploeg (Red Flames), de neus aan het venster. Dat blijkt duidelijk uit het aantal Vlaamse meisjes dat jaarlijks begint met voetballen. In de leeftijdscategorie U14 steeg het aantal voetbalsters tussen 2015 en 2018 met 37,6% (van 1.152 naar 1.585). In de leeftijdscategorie U16 is in dezelfde periode een stijging van 27,7% (van 1.197 naar 1.529) vast te stellen. In Wallonië zijn de stijgingen (127% en 147%) nog groter, maar spelen wel beduidend minder meisjes voetbal dan in Vlaanderen.

Super League

De stijging is mooi en cruciaal om steeds relevanter te worden op het internationale toneel, maar toch staat vrouwenvoetbal nog voor gigantische uitdagingen. Steeds meer Red Flames verhuizen naar sterkere nationale competities. De Belgische competitie is zowel financieel als sportief niet aantrekkelijk genoeg en is stilaan gedegradeerd naar een te nemen opstapje om in het buitenland aan de slag te kunnen.

Na de korte levensduur van de BeNe-ligue, een gezamenlijke competitie met Nederland, werd de Belgische Super League opgericht. Sinds het seizoen 2015-2016, toen de Super League gestart werd met acht ploegen, hield telkens één ploeg het voor bekeken. In 2016-2017 waren ze nog met zeven, in 2017-2018 met zes. De kampioen uit 1e nationale (Kontich) besliste om de overstap naar de Super League niet te zullen maken. Ook in 2016-2017 bedankten alle (!) ploegen voor promotie naar de Super League. Zowel sportief als financieel is de stap te groot.

Sterkere formule noodzakelijk

Alles wijst er op dat vooral de Belgische competitie in een sterkere formule gegoten moet worden. Er wordt gesuggereerd om opnieuw werk te maken van een Women’s BeNe-ligue. Minister Muyters gaf in zijn antwoord op mijn schriftelijke vraag aan dat hij hier positief tegenover staat, maar dat het niet evident wordt om de Nederlandse Voetbalbond (KNVB) en de UEFA te overtuigen.

Persoonlijk ben ik meer gewonnen voor het voorstel van Ingrid Vanherle, ex-international en stiefmoeder van Axel Witsel. Zij leidt momenteel de jeugdacademie van Standard Luik en verkiest om onze eigen competitie veel sterker te maken: “De ProLeague moet de profclubs verplichten om een vrouwenploeg op te richten.” Ook sporteconomen treden het voorstel bij omdat het ook een positief effect zal hebben op de mannenploeg: “Zij zijn je fans van de toekomst.” Wordt hopelijk (snel) vervolgd.

Vrouwenvoetbal in Brugge

Tot slot een positieve noot uit het Brugse vrouwenvoetbal. Daar wisten de ladies van Club Brugge afgelopen seizoen met beide ploegen kampioen te spelen. Zij komen dit seizoen uit in 1e en 2e nationale. Dat de eerste ploeg stilaan klaar is voor de nieuwe competitie, blijkt onder meer uit de zeer solide (maar verloren) wedstrijd dat het speelde in de ‘Slag om Vlaanderen’ tegen Super League-ploeg AA Gent Ladies.

En hopelijk kunnen de Cerkelladies – vorig jaar gedegradeerd uit 2e nationale en een echte traditieclub in het vrouwenvoetbal – dit seizoen de poort naar nationaal voetbal opnieuw openbeuken.

Please follow and like us:
Categorieën: Vlaams Parlement

Gerelateerde artikelen

Vlaams Parlement

Vlaamse Regering adviseert: “Leerplicht vanaf 5 jaar.”

Momenteel geldt in België een leerplicht voor jongeren van 6 tot 18 jaar. Er gaan steeds meer stemmen op om de leerplicht te verlagen om zo de participatie van kleuters te verbeteren. De federale overheid Lees verder…

Vlaams Parlement

Bruggeling produceert steeds minder afval

Uit de meest recente cijfers die ik bij minister van leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) opvroeg, blijkt dat de Bruggeling gemiddeld steeds minder huisvuil laat ophalen dan pakweg vijf jaar geleden. De daling geldt zowel voor Lees verder…

Vlaams Parlement

Steeds meer toeristen ontdekken luchthaven Oostende-Brugge

De internationale luchthaven van Oostende-Brugge wordt steeds populairder. Dat blijkt uit het antwoord van de minister van Toerisme op de schriftelijke vraag van Vlaams Volksvertegenwoordiger Ann Soete. In de voorbije tien jaar is het aantal Lees verder…