25 juli 2018

Kustredders presteren optimaal

– PERSBERICHT –

Eergisteren werd in Koksijde ter nauwer nood een drama vermeden toen omstaanders en reddingsdiensten vier kleine kinderen van de verdrinkingsdood behoeden. Uit cijfers die Vlaams Volksvertegenwoordiger en Brugs gemeenteraadslid Ann Soete kon bekomen, blijkt dat er zich in de voorbije tien jaar geen enkel overlijden door verdrinking heeft voorgedaan in de door redders bewaakte zones. “Dat is een prachtige staat van verdienste van de kustreddingsdienst en haar redders,” aldus Ann Soete.

De Vlaamse kustgemeenten trekken jaarlijks miljoenen dagjestoeristen aan uit binnen- en buitenland. Op dagen als vandaag wordt door hen massaal afkoeling gezocht in het zeewater. Occasioneel moeten redders preventief tussenkomen om accidenten of ongelukken van badgasten te vermijden, maar soms komt het ook tot een interventie zoals gisteren in Koksijde.

Gisteren werden in Koksijde vier jonge kinderen uit zee gered nadat ze in moeilijkheden waren gekomen. Na een snelle tussenkomst van omstaanders werden twee kinderen gered; de andere twee kinderen, jongentjes van acht en negen jaar, werden door redders van het IKWV (Intercommunale Kustreddingsdienst van West-Vlaanderen) uit zee gehaald. Eén van de hen bleek onderkoeld, de andere jongen had het bewustzijn verloren en moest gereanimeerd worden door de redders en een MUG-team. Intussen is geen van de kinderen nog in kritieke toestand en is volgens de aanwezige redders een echt drama vermeden.

Nul overlijdens door verdrinking

Uit cijfers die Vlaams Volksvertegenwoordiger en Brugs gemeenteraadslid, Ann Soete opvroeg bij de Vlaamse minister van Toerisme, blijkt dat er zich de voorbije tien jaar geen enkel overlijden heeft voorgedaan naar aanleiding van verdrinking in bewaakte zones van Vlaamse kustgemeenten. “Dat is een fantastische pluim op de hoed van de kustreddingsdienst, van al haar redders en uiteraard ook de ambulance en MUG-diensten,” aldus Ann Soete.

Want, wat blijkt uit diezelfde cijfers: “In de  voorbije 10 jaar zijn de redders wel in totaal 3.142 moeten tussenkomen om baders, surfers, kitesurfers, zeilers of baders op rubberbootjes uit gevaarlijke situaties te redden,” aldus Ann Soete. In 23 gevallen moesten de redders zelf overgaan tot reanimeren.

Cijfers per kustgemeente

Een echte evolutie in het aantal interventies is niet vast te stellen. Dat cijfer is te sterk bepaald door het aantal badgasten dat per jaar in zee gaat en daar worden geen cijfers van bijgehouden.

Ann Soete bekwam wel de cijfers per kustgemeente. Het meest opvallende daar is dat de reddingsdiensten in Zeebrugge de voorbije 10 jaar – ondanks toch 103 interventies te hebben moeten uitvoeren –geen enkele keer zijn moeten overgaan tot reanimaties alsook geen enkele keer beroep moesten doen op een ambulance of de MUG. “Een unicum aan de Vlaamse kust,” aldus Soete.

Please follow and like us:
Categorieën: Vlaams Parlement

Gerelateerde artikelen

Vlaams Parlement

Vanaf nu alles op Brugge!

De verkiezingen zitten er op en de kaarten liggen op tafel. Open Vld verliest lichtjes (-0,71% in West-Vlaanderen) en zelf haalde ik bij mijn laatste nationale stembusslag de 4e meest voorkeurstemmen onder de Open Vld-opvolgers Lees verder…

Vlaams Parlement

Vlaamse Regering adviseert: “Leerplicht vanaf 5 jaar.”

Momenteel geldt in België een leerplicht voor jongeren van 6 tot 18 jaar. Er gaan steeds meer stemmen op om de leerplicht te verlagen om zo de participatie van kleuters te verbeteren. De federale overheid Lees verder…

Vlaams Parlement

Bruggeling produceert steeds minder afval

Uit de meest recente cijfers die ik bij minister van leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) opvroeg, blijkt dat de Bruggeling gemiddeld steeds minder huisvuil laat ophalen dan pakweg vijf jaar geleden. De daling geldt zowel voor Lees verder…