18 juli 2018

Brugge overspoeld door cruisetoeristen

De voorbije tien jaar is het cruisetoerisme in Brugge exponentieel toegenomen. Het aantal cruiseschepen dat in Zeebrugge aanmeerde is met 232% gestegen; het aantal cruisetoeristen steeg zelf met 583%. Dat blijkt uit het antwoord van de minister van toerisme op een schriftelijke vraag van Vlaams Volksvertegenwoordiger Ann Soete (Open Vld PLUS). “Die stijgende trend biedt enorm veel kansen aan onze stad, maar het stadsbestuur moet een antwoord klaar hebben om de leefbaarheid van de Bruggelingen te garanderen,” aldus Ann Soete.

De stad Brugge (UNESCO Werelderfgoed) trekt bijzonder veel internationale toeristen aan. Heel wat van die toeristen komen met een cruiseschip dat aanmeert in de haven van Zeebrugge. Uit cijfers die Vlaams Volksvertegenwoordiger en Brugs gemeenteraadslid Ann Soete (Open Vld PLUS) opvroeg bij de Vlaamse minister van toerisme, blijkt dat het cruisetoerisme de laatste tien jaar exponentieel toenam in Brugge.

Bijna 400.000 cruisetoeristen

Het aantal cruiseschepen dat in Zeebrugge aanmeerde is tussen 2008 (43 schepen) en 2017 (143 schepen) meer dan verdrievoudigd. “Qua aantal passagiers is de stijging nog frappanter. Zo kwamen er in 2017 bijna zeven keer zoveel cruisetoeristen aan land in Zeebrugge als in 2008,” aldus Ann Soete.

Tabel 1: aantal cruiseschepen dat aanmeert in Zeebrugge.

Tabel 2: aantal cruisetoeristen dat aan land komt in Zeebrugge.

170.000 Duitse cruisetoeristen in 2017

Tot in 2016 kwamen de meeste cruisetoeristen uit Groot-Brittannië, sindsdien levert Duitsland de meeste cruisetoeristen aan. Vorig jaar stond Duitsland (170.709 toeristen) op kop terwijl Groot-Brittannië (129.674 toeristen) en de Verenigde Staten (35.323 toeristen) het podium vervolledigen. Ook uit Canada, Australië en Italië komen jaarlijks een paar duizend cruisetoeristen aan in Zeebrugge.

Brugs actieplan blijft uit

Het gegeven dat cruisetoeristen geen verblijfstoeristen zijn, is volgens Ann Soete nog de grootste uitdaging. “Slecht tien cruiseschepen hebben in de voorbije tien jaar langer dan 24 uur aangemeerd gelegen in Zeebrugge. Met andere woorden: het zijn dagjestoeristen die gezien hun relatief kleine impact op onze lokale economie toch een grote uitdaging vormen voor de leefbaarheid in de Brugse binnenstad.”

Toerisme is een godsgeschenk voor elke stad, massatoerisme een uitdaging. Massatoerisme kan namelijk problemen en overlast met zich meebrengen en de leefbaarheid in de stad serieus in gedrang brengen stelt Ann Soete: “Barcelona, Venetië en Dubrovnik zijn voorbeelden van steden die echt worstelen met de gevolgen van het massatoerisme. Het is een euvel dat ook Brugge op termijn parten zou kunnen spelen en één waar dit stadsbestuur helemaal geen actieplan voor klaar heeft.”

Please follow and like us:
Categorieën: Open Vld PLUS

Gerelateerde artikelen

Open Vld PLUS

Een nieuwe motor voor Brugge: Open Vld PLUS levert twee schepenen

Een lange en moeilijke campagne werd zondag afgesloten met een stralende verkiezingsdag. Met Open Vld PLUS gingen we resoluut voor een nieuwe motor in Brugge, voor een nieuw stadsbestuur. Rond 19u bleek die er ook Lees verder…

Open Vld PLUS

Lijstvoorstelling Open Vld PLUS

Gisteren werden in de het hartje van de stad alle 47 de kandidaten van de Open Vld PLUS-lijst voorgesteld aan de pers. Met de slogan “Een nieuwe motor voor Brugge” trekt het team van enthousiastelingen Lees verder…

Open Vld PLUS

Nacht van nieuw Brugge

Afgelopen vrijdag kwamen de kandidaten van Open Vld PLUS (Brugge) samen in Kasteel Ryckevelde in Damme voor de ‘Nacht van nieuw Brugge’. De focus lag op het beter leren kennen van elkaar en van elkaars Lees verder…