2 juli 2018

Vlaamse kunststeden worden gesmaakt!

Recreatieve verblijfstoeristen zijn vol lof over de Vlaamse kunststeden. Dat blijkt uit het nieuwste kunststedenonderzoek 2017-2018 dat uitgevoerd werd in opdracht van Toerisme Vlaanderen. Verblijfstoeristen belonen de Vlaamse kunststeden met een gemiddelde tevredenheidsscore van 8,3 op 10. Opvallend is ook dat steeds meer jonge toeristen de weg vinden naar onze kunststeden en dat de omzet in vijf jaar tijd steeg met bijna 40%. “Ook voor de Brugse middenstand is dit fantastisch nieuws,” aldus Vlaams Volksvertegenwoordiger Ann Soete. 

Recreatieve verblijfstoeristen uit binnen- en buitenland zijn vol lof over de Vlaamse kunststeden Antwerpen, Brugge, Brussel, Gent, Leuven en Mechelen. Dat blijkt uit de vierde editie van het grote kunststedenonderzoek, dat uitgevoerd werd in opdracht van Toerisme Vlaanderen in samenwerking met de toeristische diensten van de Vlaamse kunststeden. Er werden 3.873 recreatieve verblijfstoeristen bevraagd, zowel uit eigen land als uit de landen waaruit we het meest toeristen ontvangen: Nederland, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Spanje, de Verenigde Staten, China, Japan, Rusland en Zwitserland.

8,3 op 10

De verblijfstoeristen geven hun verblijf een gemiddelde tevredenheidsscore van 8,3 op 10 en zijn vooral enthousiast over de gastvrijheid van de lokale bevolking en over de kwaliteit van de logies en attracties in onze kunststeden. Ook de voorzieningen voor mensen met een beperking en de prijs-kwaliteit op de bestemming scoren met 7,8 en 7,6 op 10 meer dan behoorlijk.

Van de bevraagde toeristen voelt 94% zich veilig in onze kunststeden. 82% onder hen vindt de steden geschikt voor een bezoek met de kinderen. Ook van overtoerisme is er niet meteen sprake: 70% vindt dat de drukte in onze steden zeer goed meevalt.

Steeds jonger publiek

De kunststeden scoren niet alleen goede punten: ze trekken ook een steeds jonger publiek aan. De toerist in de kunststeden is nu gemiddeld 43 jaar oud en dat is bijna drie jaar jonger dan in 2011 toen het vorige kunststedenonderzoek uitgevoerd werd.

De verblijfstoeristen kiezen voor onze kunststeden omwille van het erfgoed, het rijke verleden en het lekker eten en drinken. Eens ter plaatse kiest 65% van de recreatieve verblijfstoeristen voor een culturele beleving, iets waar de Vlaamse overheid sterk op inzet. Die culturele troef zal ook de komende jaren extra uitgespeeld worden met het driejarenprogramma rond de Vlaamse Meesters.

40% meer omzet

Gemiddeld besteedt een toerist in de Vlaamse kunststeden zo’n 150 euro per nacht. In 2017 werden 3,9 miljoen recreatieve aankomsten geteld in commercieel logies in de kunststeden, 73% onder hen kwam uit het buitenland. Uit een vergelijking met het kunststedenonderzoek van 2011 blijkt dat de verblijfstoeristen op heden maar liefst 40% meer uitgeven tijdens hun verblijf in onze kunststeden dan in 2011. Alle bezoekers samen spendeerden in 2017 naar schatting 1 miljard euro tijdens hun verblijf.

Brugge moet ambitieuzer! 

“Voor de Brugse middenstand zijn deze cijfers een hart onder de riem. Toch moet ons stadsbestuur nog een stuk ambitieuzer zijn. Het heeft al die jaren blijven teren op dezelfde formule en mist een duidelijke toekomstvisie voor het Brugse cultuur- en toerismebeleid,” aldus Ann Soete. Open Vld PLUS zet in op een ambitieus twaalfpuntenplan met een duidelijke toekomstvisie voor het Brugse cultuurbeleid. “Want wat goed is, moet goed blijven. Wat beter kan, moet beter,” aldus Ann Soete.

Meer info:

Via onderstaande link is een grafisch overzicht raadpleegbaar van het kunststedenonderzoek 2017-2018:
https://www.toerismevlaanderen.be/sites/toerismevlaanderen.be/files/assets/documents_KENNIS/onderzoeken/Kunststedenonderzoek_2018.pdf

Please follow and like us:
Categorieën: Algemeen

Gerelateerde artikelen

Algemeen

Schepen van onderwijs daagt leerlingen Brugs kunstenonderwijs uit

In heel Vlaanderen openen al wekenlang mensen om 20u hun ramen om te applaudisseren voor de helden van de zorgsector en voor elkaars inspanning om in hun kot te blijven. Hier en daar maakt applaus Lees verder…

Algemeen

Beste wensen voor 2020!!!

Graag wens ik u en uw geliefden een fantastisch 2020 toe! 🙂 Please follow and like us:

Algemeen

Stad Brugge strijdt mee tegen mensenhandel

💙 “We gaan met z’n allen voor een warmere wereld.” 💙 Gisteren kleurde het Brugse stadhuis blauw om meer aandacht te vragen voor de strijd tegen (internationale) mensenhandel en om haar steun aan alle slachtoffers te onderstrepen. Lees verder…