14 april 2018

Brugge heeft nood aan een museumkwartier!

Gisteren stelde Open Vld PLUS Brugge haar tienpuntenplan op vlak van cultuur voor aan de pers. Het voornaamste voorstel dat daar in verwerkt is: het uitwerken van een museumkwartier in de Brugse binnenstad.  “Net als Wenen moet Brugge een museumkwartier uitbouwen, van het oud Sint-Jan tot aan het KTA,” aldus Ann Soete. 

Het Brugs evenementenbeleid teert al jaren op dezelfde formule. Zo is de Kerstmarkt compleet versleten en kan ook Kookeet nieuwe impulsen gebruiken omdat alle nieuwe foodies naar Gent trekken. Om die – en tal van andere – redenen, heeft Open Vld PLUS de voorbije maanden gewerkt aan een duidelijke toekomstvisie voor het Brugse cultuurbeleid. Het resultaat is een strak Tienpuntenplan.

Groeningemuseum moet uitgebouwd worden 

Eén van de speerpunten in dat Tienpuntenplan is de aankoop van het Sint-Andreasinstituut; iets waar de Open Vld PLUS in de gemeenteraad al herhaaldelijk voor gepleit heeft. We pleiten voor de ontwikkeling van een volwaardige museumsite. Nu moet voor elke grote expo in het Groeningemuseum een deel van de vaste collectie, zelfs van de Vlaamse Primitieven (!!!), verhuizen. Dat vergt een wekenlange sluiting, wat volgens ons schadelijk is voor het imago van Brugge.

Ook de stadsgebouwen langs de Dijver – die nu in gebruik zijn door het Europacollege – zouden aan het Groeningemuseum kunnen toegevoegd worden. Daardoor is het mogelijk dat de Dijver zich verder gaat ontwikkelen tot een museumstraat. Dat zou ongetwijfeld extra galerijen, vintage winkels en speciaalzaken met zich meebrengen. De tuin van het Sint-Andreasinstituut moet als publiek park in dat museumkwartier geïntegreerd worden. Er zou in het museumkwartier ook een museum voor uitsluitend vrouwelijke kunstenaars kunnen ondergebracht worden. Tot nu toe bestaat dat enkel in Washington (VS), maar de meerwaarde ervan spreekt voor zich.

Uiteraard moet het museumkwartier in fasen gerealiseerd worden, in Wenen heeft het ook twintig jaar geduurd. Het huidig cultureel beleid is ad hoc politiek en mist een duidelijke visie.

Tienpuntenplan cultuur

De andere culturele ideeën zijn onder meer de omvorming van de Brugse Triënnale naar een Biënnale, waarbij een grote klassieke expo afgewisseld wordt door hedendaagse kunst, een deelname van Brugge aan de internationale dag van de muziek op 21 juni (met gratis concerten in buurten) en extra repetitieruimtes voor de amateurkunsten. Zo moet er ook dringend een digitaal platform gecreëerd worden, met transparante info over alle beschikbare zalen. En waarom geen dj-sets voor jongeren op donderdag tijdens de zomer en T-dansants voor actieve 60-plussers?

Ten slotte pleit Open Vld PLUS voor een jaarlijks internationaal jazzfestival en voor een herwaardering van het stedelijk kunstonderwijs. Zowel de Academie als het Conservatorium, beide een broedplaats voor aanstormend talent, verliezen leerlingen en hebben nood aan meer ondersteuning.

Please follow and like us:
Categorieën: Open Vld PLUS

Gerelateerde artikelen

Open Vld PLUS

Echte doeners stemmen Open Vld!

In Vlaanderen zijn verkiezingen nooit veraf en ook morgen, op zondag 26 mei, wordt u weer geacht uw democratische plicht te doen: bolletjes kleuren. Wie goed zoekt, zal ook mijn bol terugvinden, als lijstduwer (opvolgers, plaats Lees verder…

Open Vld PLUS

Wat kan nieuw taxidecreet betekenen voor Brugge?

In de ministerraad van de Vlaamse Regering werd afgelopen vrijdag een akkoord gevonden over hoe het taxilandschap in Vlaanderen er moet uitzien vanaf 2020. Het decreet moet zorgen voor meer taxi’s aan lagere prijzen, maakt Lees verder…

Open Vld PLUS

Een nieuwe motor voor Brugge: Open Vld PLUS levert twee schepenen

Een lange en moeilijke campagne werd zondag afgesloten met een stralende verkiezingsdag. Met Open Vld PLUS gingen we resoluut voor een nieuwe motor in Brugge, voor een nieuw stadsbestuur. Rond 19u bleek die er ook Lees verder…