22 maart 2018

Geen betonnering randparking Katelijne!

Open Vld PLUS steunt, na een uitgebreide studie van het dossier en overleg met de verschillende betrokkenen, het pleidooi voor het behoud van een groenzone op de plaats waar het stadsbestuur de randparking Katelijne wil betonneren. We kiezen voor een leefbare stad. In plaats van een betonnen vlakte willen wij er een verzorgd stadspark van maken waar kinderen kunnen spelen, waar picknicken mogelijks is en waar langs het water en langs de nu al bestaande wandel en fietsweg openbare bbq’s en strandzetels kunnen geïnstalleerd worden.

Open Vld PLUS laakt de snel-snel houding van het sp.a – CD&V stadsbestuur. Alles lijkt erop dat de aankondiging van de locatie niet gebaseerd was op grondig onderzoek. Om volgende redenen is Open Vld Plus gekant tegen de plannen van het stadsbestuur.

  • Verkeersveiligheid: het advies van wegen en verkeer van 11 februari 2015 is zeer negatief omdat het een verkeersonveilig knelpunt zou worden. De dwarsende beweging komende uit de Baron Ruzettelaan, een belangrijke invalsweg, is gevaarlijk. Het huidige kruispunt met de R30 is nu al gevaarlijk.
  • Groene ruimte: ook de jeugddienst gaf negatief advies omdat de zone in het speelruimtebeleidsplan als groene ruimte voor kinderen was voorzien.
  • Tot slot is er ook recentelijk een aanbesteding uitgeschreven voor pendelbusjes naar de randparking van Steenbrugge. De ontsluiting van de randparkings lijkt dus te gaan verbeteren. Voor Open Vld Plus is het essentieel om daar eerst op in te zetten.

Reeds in 2011 werd dat voorstel al geopperd door fractieleider en lijsttrekster Mercedes Van Volcem in haar ruimte beleidsplan van 2011. Open Vld PLUS blijft voorstander om een groene zone te creëren van aan de Bloedput tot aan het Minnewaterpark. Die kan dan doorgetrokken worden tot aan deze groene long langs de Baron Ruzettelaan. Ook de ontwikkeling van het Kanaaleiland, met de komst van Cactus, past perfect in die visie.

Extra parking zonder groenzones aan te vallen

Open Vld PLUS zal binnenkort haar mobiliteitsvisie uit de doeken doen. Extra parking, ondergronds maar ook in de vorm van randparkings zal daarin prominent aanwezig zijn. Open Vld PLUS heeft bij monde van kandidaat-burgemeester Van Volcem altijd gezegd dat er extra parkeerruimte in Brugge moet gecreëerd worden: “Met Open Vld PLUS stellen we ons vragen bij de houding van het stadsbestuur: nadat ze een ondoordacht parkeerplan ingevoerd hebben, willen ze nu snel overal beton gieten in de Brugse rand. Daar verzetten wij ons tegen. Wij willen extra parking zonder dat de Brugse groenzones eraan moeten geloven!”

Open Vld PLUS brengt een stedelijk verhaal waarbij wordt ingezet op leefbaarheid en groen. Wij staan voor een gezonde groei van onze stad. Net daarom moet dit stuk groen langs het water opgewaardeerd worden met een speeltuin, volkstuintjes, picknick banken, bbq’s,…

Leefbaarheid Brugse binnenstad moet opgetrokken worden

Open Vld PLUS roept het stadsbestuur op om de slechte keuze in te trekken en de kaart te trekken van een duurzame ontwikkeling van deze groenzone langs het water. In plaats van beton te gieten moet er op korte termijn een echt parkeerplan komen, met aandacht voor de ontsluiting van de randparkings. De Bruggeling en de bezoeker moet voldoende parking hebben, maar we moeten wel zorgzaam omgaan met onze groene, open ruimte. Door het ontwikkelen van een echte visie kunnen beiden gecombineerd worden.

We moeten er alles aan doen om van Brugge de meest leefbare stad van Vlaanderen te maken! Het stadsbestuur zou beter een voorbeeld nemen aan de Oostenrijkse hoofdstad Wenen, dat reeds voor de negende keer op rij ’s werelds nummer één is op vlak van leefbaarheid. Dat heeft de stad te danken aan een doordacht mobiliteitsbeleid, veel groene zones, de netheid en een perfecte balans tussen toerisme en wonen in de stad.

Please follow and like us:
Categorieën: Open Vld PLUS

Gerelateerde artikelen

Open Vld PLUS

Brugge overspoeld door cruisetoeristen

De voorbije tien jaar is het cruisetoerisme in Brugge exponentieel toegenomen. Het aantal cruiseschepen dat in Zeebrugge aanmeerde is met 232% gestegen; het aantal cruisetoeristen steeg zelf met 583%. Dat blijkt uit het antwoord van Lees verder…

Open Vld PLUS

Lijstvoorstelling Open Vld PLUS

Gisteren werden in de het hartje van de stad alle 47 de kandidaten van de Open Vld PLUS-lijst voorgesteld aan de pers. Met de slogan “Een nieuwe motor voor Brugge” trekt het team van enthousiastelingen Lees verder…

Open Vld PLUS

Nacht van nieuw Brugge

Afgelopen vrijdag kwamen de kandidaten van Open Vld PLUS (Brugge) samen in Kasteel Ryckevelde in Damme voor de ‘Nacht van nieuw Brugge’. De focus lag op het beter leren kennen van elkaar en van elkaars Lees verder…