22 maart 2018

Geen betonnering randparking Katelijne!

Open Vld PLUS steunt, na een uitgebreide studie van het dossier en overleg met de verschillende betrokkenen, het pleidooi voor het behoud van een groenzone op de plaats waar het stadsbestuur de randparking Katelijne wil betonneren. We kiezen voor een leefbare stad. In plaats van een betonnen vlakte willen wij er een verzorgd stadspark van maken waar kinderen kunnen spelen, waar picknicken mogelijks is en waar langs het water en langs de nu al bestaande wandel en fietsweg openbare bbq’s en strandzetels kunnen geïnstalleerd worden.

Open Vld PLUS laakt de snel-snel houding van het sp.a – CD&V stadsbestuur. Alles lijkt erop dat de aankondiging van de locatie niet gebaseerd was op grondig onderzoek. Om volgende redenen is Open Vld Plus gekant tegen de plannen van het stadsbestuur.

  • Verkeersveiligheid: het advies van wegen en verkeer van 11 februari 2015 is zeer negatief omdat het een verkeersonveilig knelpunt zou worden. De dwarsende beweging komende uit de Baron Ruzettelaan, een belangrijke invalsweg, is gevaarlijk. Het huidige kruispunt met de R30 is nu al gevaarlijk.
  • Groene ruimte: ook de jeugddienst gaf negatief advies omdat de zone in het speelruimtebeleidsplan als groene ruimte voor kinderen was voorzien.
  • Tot slot is er ook recentelijk een aanbesteding uitgeschreven voor pendelbusjes naar de randparking van Steenbrugge. De ontsluiting van de randparkings lijkt dus te gaan verbeteren. Voor Open Vld Plus is het essentieel om daar eerst op in te zetten.

Reeds in 2011 werd dat voorstel al geopperd door fractieleider en lijsttrekster Mercedes Van Volcem in haar ruimte beleidsplan van 2011. Open Vld PLUS blijft voorstander om een groene zone te creëren van aan de Bloedput tot aan het Minnewaterpark. Die kan dan doorgetrokken worden tot aan deze groene long langs de Baron Ruzettelaan. Ook de ontwikkeling van het Kanaaleiland, met de komst van Cactus, past perfect in die visie.

Extra parking zonder groenzones aan te vallen

Open Vld PLUS zal binnenkort haar mobiliteitsvisie uit de doeken doen. Extra parking, ondergronds maar ook in de vorm van randparkings zal daarin prominent aanwezig zijn. Open Vld PLUS heeft bij monde van kandidaat-burgemeester Van Volcem altijd gezegd dat er extra parkeerruimte in Brugge moet gecreëerd worden: “Met Open Vld PLUS stellen we ons vragen bij de houding van het stadsbestuur: nadat ze een ondoordacht parkeerplan ingevoerd hebben, willen ze nu snel overal beton gieten in de Brugse rand. Daar verzetten wij ons tegen. Wij willen extra parking zonder dat de Brugse groenzones eraan moeten geloven!”

Open Vld PLUS brengt een stedelijk verhaal waarbij wordt ingezet op leefbaarheid en groen. Wij staan voor een gezonde groei van onze stad. Net daarom moet dit stuk groen langs het water opgewaardeerd worden met een speeltuin, volkstuintjes, picknick banken, bbq’s,…

Leefbaarheid Brugse binnenstad moet opgetrokken worden

Open Vld PLUS roept het stadsbestuur op om de slechte keuze in te trekken en de kaart te trekken van een duurzame ontwikkeling van deze groenzone langs het water. In plaats van beton te gieten moet er op korte termijn een echt parkeerplan komen, met aandacht voor de ontsluiting van de randparkings. De Bruggeling en de bezoeker moet voldoende parking hebben, maar we moeten wel zorgzaam omgaan met onze groene, open ruimte. Door het ontwikkelen van een echte visie kunnen beiden gecombineerd worden.

We moeten er alles aan doen om van Brugge de meest leefbare stad van Vlaanderen te maken! Het stadsbestuur zou beter een voorbeeld nemen aan de Oostenrijkse hoofdstad Wenen, dat reeds voor de negende keer op rij ’s werelds nummer één is op vlak van leefbaarheid. Dat heeft de stad te danken aan een doordacht mobiliteitsbeleid, veel groene zones, de netheid en een perfecte balans tussen toerisme en wonen in de stad.

Please follow and like us:
Categorieën: Open Vld PLUS

Gerelateerde artikelen

Open Vld PLUS

Echte doeners stemmen Open Vld!

In Vlaanderen zijn verkiezingen nooit veraf en ook morgen, op zondag 26 mei, wordt u weer geacht uw democratische plicht te doen: bolletjes kleuren. Wie goed zoekt, zal ook mijn bol terugvinden, als lijstduwer (opvolgers, plaats Lees verder…

Open Vld PLUS

Wat kan nieuw taxidecreet betekenen voor Brugge?

In de ministerraad van de Vlaamse Regering werd afgelopen vrijdag een akkoord gevonden over hoe het taxilandschap in Vlaanderen er moet uitzien vanaf 2020. Het decreet moet zorgen voor meer taxi’s aan lagere prijzen, maakt Lees verder…

Open Vld PLUS

Een nieuwe motor voor Brugge: Open Vld PLUS levert twee schepenen

Een lange en moeilijke campagne werd zondag afgesloten met een stralende verkiezingsdag. Met Open Vld PLUS gingen we resoluut voor een nieuwe motor in Brugge, voor een nieuw stadsbestuur. Rond 19u bleek die er ook Lees verder…