31 januari 2018

Steeds meer leegstand Brugse handelspanden

Steeds meer handelaren houden het voor bekeken in onze Brugse binnenstad. De leegstand neemt toe en pasklare oplossingen worden niet gepresenteerd door het stadsbestuur. De Brugse middenstand, en Brugge bij uitbreiding, heeft dringend nood aan een centrummanager! 

Shoppers, inwoners, toeristen,… iedereen heeft het in de gaten: er staan steeds meer handelspanden leeg langs de drukke winkelas Zuidzandstraat, Steenstraat, Geldmuntstraat en Noordzandstraat. Ook het Zilverpand kent steeds meer leegstand. De voorbeelden zijn ontelbaar; denk maar aan de Standaard Boekhandel, die verderop verhuisde, de kerstwinkel die slechts tijdelijk de Steenstraat kleurde of kledingzaak New Look.

Centrummanager kan de meubelen redden

In de gemeenteraad van gisteren haalde ik het probleem andermaal aan. Het wordt hoog tijd dat het stadsbestuur investeert in een centrummanager die de Brugse binnenstad reanimeert! Een centrummanager kan kwalitatieve winkels aantrekken die ons centrum een boost kunnen geven. Anders bloedt ons centrum onherroepelijk dood.

Het aanbod is aan het verschralen. Brugge verzuipt in het aantal toeristenwinkels, terwijl slagers en bakkers naar de rand verhuizen. Handelszaken kreunen onder de onlineverkoop of onder de veel te hoge huurprijzen. Ze worden ingenomen door horeca, ook op strategisch goede winkelassen. Het stadsbestuur moet dringend beseffen dat er iets moet gebeuren, want ons imago staat op het spel, ook bij de toeristen.

Stadsbestuur in ontkenningsfase

Jammer genoeg moest ik gisteren in de gemeenteraad vaststellen dat het stadsbestuur de urgentie van het probleem niet inziet. Schepen van Lokale Economie Hilde Decleer (CD&V) durft zelf stellen dat de situatie niet zorgwekkend is: “Onze centrumstraten kennen een leegstandspercentage van 3,6 procent. Dat is laag,”  aldus schepen Decleer.  

Rating verlaagd

Bronnen bevestigen bovendien dat een van de grootbanken de rating van de Brugse winkelstraten Noordzand- en Zuidzandstraat heeft verlaagd. Dat betekent dat nieuwe investeerders meer eigen middelen moeten inbrengen als ze een handelszaak in die straten willen opstarten. Het toont aan dat de winkelstraten in Brugge onder druk staan. Door de auto uit de binnenstad te bannen, jaag je de klanten van lokale handelaren weg. Er moet dringend werk gemaakt worden van shop&go zone’s in de binnenstad, van meer randparkings en een concreet winkelplan. Een centrummanager zou absoluut voor dezelfde zaken pleiten.

Please follow and like us:
Categorieën: Gemeenteraad Brugge

Gerelateerde artikelen

Gemeenteraad Brugge

Infomarkt Visartsluis op 6 februari

Eind december stelde de Vlaamse Regering het ontwerp van voorkeursbesluit vast voor het complex project ‘Verbetering nautische toegankelijkheid tot de (achter)haven van Zeebrugge’. Daarin wordt de Visartsluis met Nx in tunnel naar voor geschoven als Lees verder…

Gemeenteraad Brugge

Nieuwe schepencollege officieel voorgesteld

Het nieuwe Brugse college van burgemeester en schepenen, dat op 1 januari 2019 overneemt van het huidige stadsbestuur, werd deze ochtend officieel voorgesteld aan de pers. Toekomstig burgemeester Dirk De fauw stelde de schepenen uit Lees verder…

Gemeenteraad Brugge

Steeds meer leegstand in shoppende hart van Brugge

In steeds meer centrumsteden smijten kleine handelaren de handdoek in de ring, zo ook in Brugge. De stad telt op dit moment in totaal 179 leegstaande handelspanden, waarvan 27 (!) in het shoppende hart van Lees verder…