10 januari 2018

Extra gemeenteraad over beurs- en congreshal

Gisteren vond op mijn vraag en die van de vier oppositiepartijen een extra gemeenteraad plaats over het duurste bouwproject ooit in het stad Brugge: de nieuwe beurs- en congreshal die 40 miljoen euro zou gaan kosten. Alle oppositieraadsleden, waaronder ikzelf, zijn van mening dat de gemeenteraad door het stadsbestuur buitenspel gezet werd in dit dossier en dat er op die manier sprake is van onvoldoende democratische inspraak. 

Na een anderhalf uur durend betoog van burgemeester Renaat Landuyt (SP.A) en financiënschepen Boudewijn Laloo (CD&V) over de gevolgde procedure en de selectie van de Portugese architect Souto de Mouro als ontwerper, was het de beurt aan de oppositie. De gemeenteraad mocht in dit belangrijk dossier enkel het lastenboek inzien. Pas op dit moment werd de oppositie geïnformeerd.

Een kloon van het Concertgebouw

Een beursgebouw hoort thuis aan de rand van de stad, terwijl een concerthal een plaats hoort te hebben in hartje van de stad. Het verkeer dat een beursgebouw met zich mee brengt, kan serieuze mobiliteitsproblemen met zich meebrengen, wat nefast is voor de leefbaarheid in een stadscentrum.

Persoonlijk heb ik er ook een groot probleem mee dat de vijf kandidaat-ontwerpen nooit werden voorgesteld aan het bredere publiek, of werden tentoongesteld. Zo had iedereen de ontwerpen met elkaar kunnen vergelijken; nu gaat men voor een kloon van het Concertgebouw.

Heel wat knelpunten

Er zijn in dit dossier volgens mij heel wat fouten gemaakt door het stadsbestuur; mijn collega-raadsleden uit de oppositie zaten op dezelfde lijn:

  • Net als bij het voetbalstadion werd niet eerst onderzocht wat de beste locatie is voor dit project.
  • Mobiliteitsproblemen zijn niet uitgesloten zolang parking ’t Zand niet uitgebreid wordt.
  • Er is geen garantie dat de uitbreiding van parking ’t Zand eerder klaar zal zijn dan de nieuwe beurs- en concerthal.
  • Er werd geen milieu-effectenrapport gemaakt.
  • Er is nu pas een studie aangevraagd over hoe de uitbating zal verlopen.

Met haar 40 miljoen euro wordt de nieuwe beurs- en concerthal het duurste bouwproject ooit in Brugge. En toch staat het dossier bol van het amateurisme. “De stad stelt zich wegens mobiliteitsproblemen bloot aan procedures, omdat die pas kunnen opgelost raken na uitbreiding van de parking van ’t Zand,” aldus kandidaat-burgemeester Mercedes Van Volcem (Open Vld PLUS).

Wordt vervolgd.

 

Please follow and like us:
Categorieën: Gemeenteraad Brugge

Gerelateerde artikelen

Gemeenteraad Brugge

Conservatorium is zinkend schip!

Door het gebrek aan toekomstvisie bij het Brugse stadsbestuur en door haar amateuristische aanpak is het aantal leerlingen aan het Conservatorium van Brugge in de voorbije jaren gehalveerd. In de gemeenteraad van afgelopen dinsdag interpelleerde Lees verder…

Gemeenteraad Brugge

Parkeerverbod Smedenstraat drama

Door een slechte en ondoordachte coördinatie van de werken aan ’t Zand moeten de werfwagens de komende maand parkeren in de Smedenstraat. Klanten van onze Brugse handelaren verliezen daardoor hun parkeerplaats vlakbij. Dat er over Lees verder…

Gemeenteraad Brugge

Steeds meer leegstand Brugse handelspanden

Steeds meer handelaren houden het voor bekeken in onze Brugse binnenstad. De leegstand neemt toe en pasklare oplossingen worden niet gepresenteerd door het stadsbestuur. De Brugse middenstand, en Brugge bij uitbreiding, heeft dringend nood aan Lees verder…